• Buxusmot in de buxus - man_met_pot
 • Buxusmot in de buxus - shutterstock_131937623
 • Buxusmot in de buxus - shutterstock_1511376651_
 • Buxusmot in de buxus - sliderimg
Homepage Tuinonderhoud Buxusmot in de buxus

Buxusmot in de buxus

Hoe herken ik de aanwezigheid van de buxusmot of buxusrups?

De eerste tekenen van de aanwezigheid van de buxusmot of -rups is dat de blaadjes van de buxus aangevreten zijn. Naast deze vraat zijn er ook witte webben zichtbaar en al heel snel verkleurt de buxus bruin. Naast de schade aan de buxus is ook vaak de korrelige bruine ontlasting van de rups goed te zien op de buxusblaadjes. Door het aan elkaar spinnen van de buxusblaadjes worden de groen met zwarte rupsen goed zichtbaar. Deze rups kan wel tot 4 cm groot worden.

Overlast tijdens het hele groeiseizoen.

De rupsen en motten veroorzaken erg veel overlast, omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Op deze manier is het doorbreken van de cyclus erg moeilijk. Als de temperatuur boven de 10 graden komt, dan worden ze actiever en zal dus de schade aan de buxus nog sneller optreden. De motten en rupsen blijven tot oktober actief en gaan dan in winterrust, waarop ze het volgend groeiseizoen weer actief zullen worden.

Hoe kan ik de buxusmot en -rups bestrijden? 

De bestrijding buxusmot en -rups vergt veel snelheid en alertheid, ook bij uw buren die buxus in de tuin hebben. U kunt uw buxus wel bestrijden, maar zolang uw buren dit niet doen, heeft het voor uw buxus geen zin.

De meest milieuvriendelijke bestrijding is om de rupsen en motten handmatig te verwijderen, echter is de kans dat u ze allemaal verwijdert zeer klein, omdat het met het blote oog slecht te zien is. Daarnaast zit de mot (vooral 's nachts) aan de binnenzijde van de buxus. Let wel op dat u de rupsen en motten niet levend in de groene container gooit, want dan kunnen ze zich weer verspreiden.

Decis concentraat is een spuitmiddel welke u kunt toepassen op de licht aangetaste buxus. U dient om de 12 dagen minimaal 5 keer te spuiten om de voortplantingscyclus te kunnen doorbreken.

Naast de bespuiting van de buxus is het raadzaam om een zogenaamde buxusmonitoringval te plaatsen in uw buxus. Deze val bevat lokstof voor de mannelijke rupsen. Op deze manier kunnen de vrouwelijke rupsen zich niet voortplanten en zal ook de cyclus doorbroken worden.

Afbeeldingsresultaat voor buxus monitoring val

Indien uw buxus te ver aangetast is, dan is deze helaas niet meer te redden. U zult dan uw buxus moeten vervangen voor een ander mooi alternatief. Kroeze hoveniers kan u daar uiteraard in adviseren.

 

Buxusmot in de buxus - buxusmot-plaag-tuin

Pagina's

Projecten

 • Buxusmot in de buxus - p5050672
  Tuin in Laren
  Tuin met zwembad
 • Buxusmot in de buxus - 1
  Tuin in Laren
  Tuin met strakke vijver
 • Buxusmot in de buxus - dsc01979
  Tuin in Laren
  Tuin met avontuur
 • Buxusmot in de buxus - p7020385
  Tuin in Laren
  Klassiek modern
 • Buxusmot in de buxus - 41
  Aanleg tuin in Laren
 • Buxusmot in de buxus - img_4736
  Tuinrenovatie Laren
 • Buxusmot in de buxus - thumbnail_img_5283
  Tuinrenovatie in Laren
 • Buxusmot in de buxus - img_5311
  Bomenkap Laren
  Het kappen van enorme Pinussen
 • Buxusmot in de buxus - photo-2018-06-11-13-10-19
  Renovatie tuin in Laren
  Padouck vlonderterras rondom zwembad.
 • Buxusmot in de buxus - brouwer_laren_do_v2019
  Renovatie particuliere tuin
  Bestaande woning in Laren

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar wat Kroeze hoveniers voor u kan betekenen? Zou u met ons willen sparren over de mogelijkheden m.b.t. uw tuin of bent u gewoon het onderhoud van uw tuin zat en wilt u meer genieten van uw vrije tijd? Vul vrijblijvend het contact formulier in en één van onze professionals neemt vandaag nog contact met u op.

Buxusmot in de buxus - offerte-arrow

Buxusmot in de buxus - form Offerte aanvragen

Buxusmot in de buxus - icon_error 

 

WILT U MEER INFORMATIE?

 

Bel ons: 0345-681500